Mensen met dementie

Elke dag zetten zorgverleners zich in voor kwalitatief hoogstaande zorg en ondersteuning voor mensen met een zorgnood. Steeds meer behoren ook personen met dementie hiertoe. In Vlaanderen leven ongeveer 132.000 mensen met dementie.

 

De Vlaamse overheid gaf het expertisecentrum Dementie Vlaanderen de opdracht om een referentiekader te maken voor de kwaliteit van leven, wonen en zorg voor mensen met dementie. Resultaat hiervan is het boek: “Ik, Jij, Samen MENS”.

 

Het boek is een leidraad om zorgvoorzieningen te inspireren, informeren, uit te dagen, grenzen te verleggen en hun creativiteit te bevorderen om zo een hogere kwaliteit van leven, wonen en zorg voor mensen met dementie te bereiken.

Ook wij zullen in de toekomst met dit reflectieinstrument aan de slag gaan. We gaan het referentiekader gebruiken als een werk-boek waar we als team actief mee aan de slag gaan. Samen brainstormen, in vraag stellen, uitproberen, even stilstaan en bijsturen.

 

Fotograaf Leo De Bock illustreerde het boek met krachtige zwart-wit foto’s waarop de talenten, het enthousiasme en de persoonlijkheid van mensen met dementie op de voorgrond staat. De foto’s uit het boek werden ook gebruikt voor een tentoonstelling.

 

Deze foto’s zijn tijdelijk te bezichtigen in Zusterhof van 8/11/2019 tot en met 1/12/2019 en in Onze-Lieve-Vrouw van 3/12/2019 tot en met 1/1/2020.

Door middel van deze tentoonstelling willen wij als woonzorgcentrum ons steentje bijdragen aan een genuanceerde beeldvorming over personen met dementie.

In onze huizen streven we dan ook naar warme, persoonsgerichte zorg voor mensen met dementie.

 

We willen samen met u oog blijven hebben voor de mens achter de dementie en wensen u alvast heel veel kijkplezier.