Onze troeven

Midden het stadscentrum toch een groene stadstuin ontwikkelen: het blijft een hele uitdaging.

Door de groene tuin door te trekken tot onder de open patio werd een bijzonder effect gecreëerd. De tuin werd als het ware doorgetrokken tot aan de leefruimtes van de bewoners, zodat van binnenuit de natuurlijke elementen van licht en lucht heel erg voelbaar worden.

In de tuin zelf werden planten en bomen aangeplant en rustbanken voorzien, zodat het contrast met de vroegere betonnen autoparking immens groot is.

Een groene tuin midden in de stad: een oase van rust en een sterke troef voor woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw.

Naast de centraal gelegen en heel open brasserie is onze patio een echte blikvanger. Zeker van binnen uit. De patio vormt een verbinding tussen het gebouw en de buitenomgeving (met zicht op groen, de polyvalente ruimte en vooral veel licht en lucht) en ook tussen de verschillende niveaus van het gebouw zelf. Je staat in direct contact met de buitenwereld doordat jullie leefruimtes direct aansluiten op de patio.

 

De tijd waarin rusthuizen voor de buitenwereld sterk afgesloten instellingen waren, is hier ver weg. Modern wonen, ook voor de volgende generaties ouderen!

Woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw is ongetwijfeld een grote en nieuwe stap in het leven van een honderdtal ouderen in Geel. Wonen, leven en genieten van alle mogelijke activiteiten. Zelfs op vakantie (blijven) gaan en uitstappen maken. Met hulp waar gewenst en zelfstandig waar mogelijk. Voluit leven in een fraai, eigentijds kader. Daar gaan we voor.

 

Ook voor onze medewerkers was dit een nieuw begin. Zij kregen de kans om in een gloednieuw woonzorgcentrum met een geheel nieuw team een nieuwe start te nemen in hun loopbaan. Een unieke gelegenheid. Starten met een gedreven team van gemotiveerde collega's en ondersteund door een sterke zorgvisie. Met klemtonen naar zorgkwaliteit, een vriendelijke benadering, familiebegeleiding en met aandacht voor waar het echt om draait: goede zorg geven aan ouderen in een kwetsbare periode van hun leven.

 

Sollicitaties zijn nog steeds welkom voor zorgfuncties (zoals zorgkundigen en verpleegkundigen). U kan ook het contactformulier hiervoor gebruiken op deze website. GETUIGENISSEN ZUSTERHOF

Woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw is echt wel nieuw. Vanaf  oktober 2014  werden de deuren geopend. We verwelkomen 51 bewoners die kunnen verblijven in een rusthuiskamer, 5 ouderen die tijdelijk bij ons komen wonen in kortverblijf en 46 serviceflats staan ter beschikking van ouderen of echtparen die nog zelfstandig bij ons komen wonen, met nabije hulp en zorg in de buurt. Beschermd wonen met veel aandacht voor jouw autonomie en privacy.

 

Gloednieuw is ook ons bijna onzichtbaar zorgoproepsysteem. Bewoners die dit wensen, kunnen bij een hulpvraag of in geval van nood gebruik maken van het personenalarmsysteem.  Bij ons zie je bijna geen opzichtige alarmknoppen aan de muur of vaste oproepperen boven elk bed, maar wel mobiele oproepknoppen die in een halsmedaillon of polshorloge kunnen gedragen worden. Waar je je ook bevindt in je flat of kamer, overal gaat die veilige bezorgdheid met je mee.

Onze-Lieve-Vrouw is een heel open huis. Er zijn uiteraard geen bezoekuren.
Je ontvangt bezoek wanneer je dat zelf wil. Onze deuren staan ook altijd open voor iedereen.
 
Dat betekent echter niet dat het onveilig zou zijn. Aan alle toegangsdeuren en aan heel wat binnendeuren is camerabewaking voorzien. Deze camera’s registreren digitaal eventuele calamiteiten. Onze buitendeuren zijn klokgestuurd. Hierdoor kunnen wij de toegankelijkheid van deze deuren instellen naar wens.
 
In- en uitlopen kan gecontroleerd en toch vrij. 
 
Hoewel wij een open huis zijn, hanteren wij toch het principe van levensbestendig wonen. Ook al wordt een bewoner verward of dementerend en vertoont hij dwaalgedrag, dan nog kan hij op de vertrouwde kamer blijven wonen. Aan elke buitendeur of verbindingsdeur is immers een inductielus in de vloer ingebouwd, waardoor voor bewoners die een detectiebandje dragen (aan de pols bijvoorbeeld) deze deur automatisch gesloten blijft gedurende de tijd dat hij voor die buitendeur blijft staan.
 
Een ander technologisch hulpmiddel zijn onze deuralarmen. In elke kamerdeur is discreet een magneetcontact ingebouwd in het deurkader en deurblad. Hierdoor wordt 's nachts aan de medewerkers gemeld wanneer een verstrooide bewoner zijn kamer of flat verlaat en mogelijk de weg naar zijn bed verliest. Van bewoners waarvan wij vermoeden dat zij ’s nachts kunnen verdwalen (wanneer zij bijvoorbeeld naar het toilet gaan), wordt dit deuralarm geactiveerd. Zo worden zij, dankzij de snelle interventie van de nachtverpleegkundige, niet nodeloos verontrust, maar snel geholpen om hun bed terug te vinden.
 
Het meest zichtbare snufje is ons mobiel personenalarmsysteem. Je kan bij ons een halsmedaillon vragen, die je als een halsketting draagt, en waardoor je met één eenvoudige druk op de knop een zorgmedewerker kan oproepen.
 
Het naamplaatje aan je kamerdeur functioneert ook als oproepsysteem. Bij elke oproep die je doet, licht dit plaatje (rood of wit) op. Zo ziet elke medewerker waar er een oproep is of waar een collega aan het werk is.

Woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw is als gebouw dominant aanwezig in het straatbeeld van de Pastoor Van Neylenstraat, en zelfs in de aanpalende Kollegestraat. Bovendien biedt het een thuis voor meer dan honderd ouderen. Toch hebben wij getracht om een gevoel van kleinschaligheid te creëren in de woonsfeer van dit grote huis.

Er wonen nooit meer dan 20 bewoners op een afdeling. Per afdeling zijn er telkens twee zit- en eethoeken voorzien. Er is een grote badkamer voorzien, waar de bewoners naar wens een verzorgingsbad, een relaxatiebad of douche kunnen nemen. In de livings werd een kitchenette open uitgewerkt, wat opnieuw het huiselijke karakter bevordert en de bewoners aanspoort om hiervan gebruik te maken.

Er werden, waar mogelijk, rustplaatsen langsheen de gangen rondom de patio ingericht.

De serviceflatbewoners hebben een eigen toegang. Hun inkomdeur is apart beveiligd en autonoom te openen naar eigen wens.

Van bij het ontwerp is heel veel aandacht gegaan naar huiselijkheid. Onze eettafels zijn er in vele vormen en formaten, net zoals bij jou thuis de tafel anders is dan die van je buurman.
De stoelen hebben een aparte bekleding. Er zijn moderne relaxzetels voorzien, die naar wens verstelbaar zijn. Ook de kleuren van materialen en muren zijn zeer doelbewust gekozen en op mekaar afgestemd. En dan hebben we nog niks verteld over onze seizoensgebonden decoratie.
Maar daarvoor moet je zelf komen kijken.
 
De huiselijke gezelligheid ruik en proef je nog het meest in onze livings. In of aan de leefruimtes is zoals thuis een keuken gelegen waar de maaltijd ovenvers wordt opgediend.
 
In Onze-Lieve-Vrouw worden de warme maaltijden bereid volgens het principe van het ontkoppeld koken. Concreet wil dit zeggen dat de maaltijden na de bereiding in de grootkeuken heel snel afgekoeld worden. Pas op het moment van verbruik worden de maaltijden in een oven op de afdelingskeuken opgewarmd en afgewerkt. Na deze bereiding gaat de maaltijd ovenvers, met alle lekkere geuren en smaken, op het bord. Smakelijk!

Het woon- en zorgaanbod in Onze-Lieve-Vrouw is doelbewust anders dan in Zusterhof (Gerststraat). We tellen hier drie woonvormen:

rusthuiskamers, kamers kortverblijf en serviceflats.
 
Rusthuiskamers
De 51 kamers voor rusthuisbewoners zijn gesitueerd op verschillende niveaus. Elke kamer is zeer ruim met een oppervlakte van 29,17 m². Een bijzonder nieuw detail is dat de badkamer een grote schuifwand zal hebben naar de kamer toe, en voorzien is van een inloopdouche, wc met de nodige handgrepen, noodoproep en lavabo. In de kamer zijn ter hoogte van de inkomsas vaste kasten ontworpen. Er zijn verschillende bedopstellingen mogelijk (gewone plaatsing parallel met de wand of loodrecht op de wand). Het personenalarmsysteem is mobiel (het gekende halssnoer) en ook vergelijkbaar met deze van woonzorgcentrum Zusterhof.
 
Kortverblijf
Net zoals in woonzorgcentrum Zusterhof worden vijf bewoners in kortverblijf ontvangen. De kamergrootte en de uitrusting er van is zeer vergelijkbaar met de gewone kamers voor vaste bewoners.
 
NIEUW: SERVICEFLATS

Deze woonvorm is volledig nieuw in ons aanbod en beantwoordt aan een grote nood in Geel. De 46 serviceflats hebben een oppervlakte van 44,77 m² en zijn ingedeeld in enkele kamers. De badkamer heeft ook hier een grote ingebouwde schuifdeur. De afzonderlijke slaapkamer is langs weerszijden van de muur open naar de leefruimte, doch afsluitbaar indien gewenst. In de ruime leefruimte is een kitchenette (met kookfornuis en vaste kastenwand) voorzien.
Ook de serviceflats (of “assistentiewoningen” genoemd) zijn verdeeld over verschillende niveaus en werden toch als aparte entiteiten ontworpen. De bewoners genieten hier van hun privacy, maar kunnen tevens gebruik maken van de aangeboden faciliteiten van het huis.

Kom gerust eens kijken op onze jaarlijkse opendeurdag of bel / mail ons voor een afspraak !

 

Getuigenissen van enkele bewoners:

‘In oktober 2014 ben ik hier in een assistentiewoning komen wonen. Ik was één van de eerste bewoners van het nieuwe woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw. Mijn huisarts had me aangeraden om in een flatje te komen wonen, nadat ik een keer gevallen was. Bovendien woon ik nu niet meer alleen.

In het begin moest ik natuurlijk even wennen aan mijn nieuwe woonst. Met de hulp van een kennis heb ik het flatje naar eigen smaak ingericht. De muren en plafond zijn in een zachte kleur geschilderd, waardoor het flatje licht oogt. Mijn flatje ziet er heel gezellig uit en ik voel me er thuis.

Ik heb intussen ook kennis gemaakt met mijn medeflatbewoners. We gaan hier regelmatig iets drinken in het café ‘De Ruimte’. Het bezoek dat vroeger bij mij thuis kwam, ontvang ik net als voordien. In de voormiddag houd ik me rustig bezig. Als het weer het toelaat, ga ik in de omgeving een fijne wandeling maken. ’s Avonds geniet ik er van TV te kijken. Tussendoor doe ik mee aan de activiteiten die worden aangeboden aan de flatbewoners. Elke twee weken is er een gebedsdienst. Deze diensten zijn zeer verzorgd.

Ik voel me hier helemaal thuis, ben tevreden en heb nog geen seconde spijt gehad van deze beslissing.’

Elza

 

‘In november 2014 ben ik in mijn flat komen wonen. Vooral mijn familie was hier voorstander van, omdat je alles bij de hand hebt en omdat ik veel nieuwe mensen zou kunnen ontmoeten. Ik heb uiteindelijk de beslissing zelf genomen en achteraf bekeken vind ik dat mijn zoon toen wel gelijk had. Sinds ik hier ben komen wonen, heb ik een uitgebreide vriendenkring kunnen opbouwen. Ik ben erg tevreden over de indeling van mijn flatje en de kleuren zijn licht. Misschien dat het flatje groter had mogen zijn, maar eigenlijk kan ik alles wel opbergen.

De inkom vind ik heel mooi. Je kan langs achter ook naar buiten om in de tuin te gaan wandelen. In het café ‘De Ruimte’ is het aangenaam vertoeven. Ik kom er dagelijks. Zo leer ik ook nieuwe mensen kennen. Iedereen is welkom om bij aan te schuiven om samen iets te drinken. Het contact met de medeflatbewoners verloopt heel goed. Met de ene al wat beter dan met de andere, maar dat is normaal, nietwaar? Mijn buurvrouw is een goede vriendin geworden. Elke donderdag ga ik naar de kapsters in huis hier. Zij doen dat heel goed. En na het middageten, dan geniet ik van mijn middagdutje.    

Er worden ook activiteiten voorzien voor de flatbewoners. Ikzelf kijk uit naar de bingo en het kaarten. Ik apprecieerde het dat we uitgenodigd waren voor het kerstfeest en het paasontbijt en zo kijk ik alweer uit naar de volgende feesten! ‘

Celine

 

‘Als de bouw van Onze-Lieve-Vrouw ter sprake kwam, heb ik samen met mijn familie overwogen om eens over de toekomst na te denken. De stap om naar een serviceflat te verhuizen, zou er vroeg of laat toch van komen. Na een bezoek aan een flatje, hebben we onmiddellijk een optie genomen. Ik ben blij dat ik als actieve alleenstaande kan genieten van de voordelen van een serviceflat. Alles is ruim genoeg en het geeft me hier een goed gevoel, want in nood is er altijd wel iemand in de buurt. Van het wassalon op het gelijkvloers maak ik ook gebruik. Het is goed bereikbaar. 

Het café ‘De Ruimte’ vind ik een aangename en lichte ontmoetingsplaats. Ik kom er dan ook dagelijks. Het zicht naar buiten, dankzij de grote ramen, vind ik een pluspunt. De contacten met de medebewoners zijn een meerwaarde tegenover mijn vroegere appartement. Van in het begin dat ik hier woonde, zijn de contacten uitgegroeid tot een grote groep en er komen regelmatig nieuwe gezichten bij. Er worden ook heel wat activiteiten aangeboden: bingo, quiz, filmvoorstelling, gezelschapsspelen en maandelijks een verjaardagsfeest voor de jarigen van de maand. Ik probeer zo vaak mogelijk mee te doen. 

Kort samengevat: ik ben hier héél tevreden.’

Vic

Eigentijds wonen in hartje Geel. Een unieke locatie in het midden van de stad, met toch nog aandacht voor rust en groen. 

 

Het klassieke beeld van een rusthuis is ver weg. Om de monotonie van typische lange gangen te doorbreken, werden plaatselijk doorzichten naar de buitenomgeving ontworpen, met name ter hoogte van de livings.
Ook werd er voor gezorgd dat deuren van tegenover elkaar gelegen kamers niet recht tegenover elkaar komen te liggen.
 
Een tweede bijzonder kenmerk is het ontwerp van een groen binnengebied, achteraan het huis (op de vroegere nogal kale parking). Deze tuin wordt op het gelijkvloers doorgetrokken tot in het gebouw zelf, zodat er een patio ontstaat. Ter hoogte van de hoek van de Pastoor Van Neylenstraat en de Kollegestraat wordt de grote patio centraal in het gebouw ingeplant. Deze vormt een verbinding tussen het gebouw zelf en de buitenomgeving (met zicht op groen, de polyvalente ruimte en vooral veel licht en lucht), alsook tussen de verschillende niveaus van het gebouw zelf. De patio doet als het ware het gebouw ademen van binnenuit (in plaats van een donkere, gesloten indruk te krijgen). Echt modern, zullen velen zeggen.
Naast de horizontale circulatie rondom de patio sluiten ook de livings (de eet- en zithoeken) rechtstreeks aan op de patio. Het gevoel van een klassieke “gang” zal hier volledig verdwijnen en is op die wijze veel meer dan circulatie: de open ruimtes rondom de patio vormen namelijk de leefruimtes, ontmoetingsplaatsen… Er kan zelfs oneindig rondom gewandeld worden, aangezien er geen doodlopende gang meer is in dit bouwdeel.
 
Op het gelijkvloers ontstaat een spel tussen open (fysiek open en beglaasde gedeeltes) en gesloten, waar dit gewenst is vanwege de functie (kleedkamers, keuken), of omwille van de gewenste privacy (serviceflats). De hier gelegen serviceflats kunnen, dankzij hun rechtstreeks uitzicht en omwille van de onmiddellijke nabijheid, optimaal genieten van de groene tuin.
 
Vanuit de polyvalente ruimte (of brasserie), gesitueerd op de hoek van het gebouw, wordt er voor gezorgd dat er naast een grote visuele transparantie ook rechtstreekse toegankelijkheid is naar buiten toe (naar de patio).
Deze polyvalente ruimte is nu een blikvanger in het straatbeeld.