RVT Onze-Lieve-Vrouw

Het vroegere RVT Onze-Lieve-Vrouw was een onderdeel van het oude Moederhuis van Geel, een ziekenhuisgebouw dat apart stond van het AZ Sint-Dimpna, een paar straten verder op. Het Moederhuis behoorde tot de Gasthuiszusters Augustinessen van Geel, die er nog steeds naast wonen.
 
Op 26 mei 1953 werd begonnen met de bouw van het huidige Moederhuis, dat in 1955 werd geopend. In het Moederhuis konden toen 32 vrouwen worden opgenomen. Vanaf 1957 werd gestart met de bouw van een kinderkliniek, inclusief  operatiekwartier, radiologie en raadplegingen voor heelkunde, geneeskunde en pediatrie. Vanaf 1978 werd ook een medisch centrum (polikliniek) geopend.
 
De benaming van de allereerste kliniek in 1938 was “Moederhuis St. Elisabeth”.
In de jaren ’60 gebeurden heel wat uitbreidingswerken. Daardoor werd de naam van de kliniek enkele keren gewijzigd.  In 1965 werd het ziekenhuis: ‘Kliniek Moederhuis O.L.Vrouw’ genoemd. Vanaf toen telde het ziekenhuis 125 bedden.
 
Sinds de opening van het huidige Moederhuis in 1955 zijn ontelbaar veel Gelenaars geboren in het Moederhuis. Vanaf 2001 werden jaar na jaar de ziekenhuisafdelingen overgebracht naar het AZ Sint-Dimpna in de J.B. Stessensstraat en werden deze afdelingen gerenoveerd voor ouderenzorg.
Bekijk hier enkele filmpjes of beluister de radiouitzending
verhuis bewoners O.L.Vrouw
wandeling door ruïne van moederhuis
speurhonden in de ruïne
afbraak van het oude moederhuis
radio 2 uitzending 1
radio 2 uitzending 2
radiouitzending wandeling door het oude gebouw